Skip to main content

Stichting Roeicoach

Workshops (Zoom)

 

Wanneer de dagen korter worden en avondroeien niet meer tot de mogelijkheid behoort, slaat de roeiverveling toe. Daarom organiseren wij elke winter een aantal interessante Zoom-workshops op de maandagavond. Geschikt voor roeiers, coaches en instructeurs die zich op een plezierige wijze willen laten prikkelen!. .

Ter illustratie zijn hieronder een aantal workshops beschreven.

Australische haal

Roeiers die met stopje 1 roeien, begint inmiddels een vertrouwd beeld in Nederland te worden. De Australische haal wint snel aan populariteit. Maar is deze haal wel zo snel? En voor wie dan, voor iedereen? Hoe moet hij dan goed worden uitgevoerd? Om een tipje van de sluier op te lichten: roeien met stopje 1 is geen goede uitvoering van de Australische haal. Hoe dan wel? Je hoort er deze maandagavond alles over!

Laat je ploeg swingen

In deze workshop wordt je uitgelegd wat je als ploeg kunt doen om beter bij elkaar te komen. En hoe je er voor kunt zorgen dat die ene ploeggenoot ook beter gaat roeien. Hoe je strakker samen roeit en ritme in de ploeg brengt. Lekker swingen samen. Een utopie? Zeker niet. 

Slim harder roeien

Hoe ga je harder roeien? Niet alleen door meer kracht te leveren. Je gaat harder roeien door op souplesse te roeien. In deze workshop gaan ontdek je wat je moet doen om op souplesse te roeien, zowel in de boot als buiten de boot. Onderwerpen die de revue passeren zijn roeitechniek, afstelling, tempo en krachttraining.

Motorisch coachen

Wanneer je een roeier vraagd om een stukje te roeien, zonder dat hij door zijn bankje trapt, sorteert dat geen effect. Hoe komt dat eigenlijk? In deze workshop gaan we na waarom het coachen met aanwijzingen zo een beperkt effect heeft. Belangrijke motorische begrippen worden uitgelegd en de workshop sluit af met een stappenplan waarmee de deelnemers zelf kunnen experimenteren met motorisch coachen.

Hoe stel je wat waarom af?

Wanneer stel je wat waarom af? Er is veel in en af te stellen aan een boot. Naast de zaken als voetenboord, dolhoogte en riemen zijn er ook nog zaken als span, hoek voetenboord, handvat riem die aangepast kunnen worden. Natuurlijk wil je niet dat iedereen op je vereniging aan het span gaat sleutelen. Maar het is wel goed je te realiseren hoe de afstelling van de boot je roeien kan beïnvloeden. Als je net herstellende bent van een rugblessure, hoe stel je je riemen dan af? Wat is dan de beste afstelling voor je voetenboord? Moet je dan wel of niet ver door je werk rijden? Waarom krijg ik als ik roei last van mijn nek? Tijdens deze workshop gaan we niet met afstelgereedschap aan de slag. We gaan ontdekken wat de effecten en gevolgen zijn van ingrepen als langere binnenhendel, hogere dol, voetenboord verder van je af, span groter etc.

De essentie van coachen

Als je weet wat de essentie van roeien is, als je je realiseert dat niet elke roeier op de zelfde wijze leert, dan is coachen pas meer dan met een toeter met je ploeg mee fietsen. Dan wordt ook instructie geven meer dan met goede bedoelingen op het vlot staan en een skiff vast houden of roeiers in een C4 toespreken. In deze workshop gaan we in twee stappen in op het coachen. In stap 1 maken we de analyse: Wat moet de roeier anders en/of beter doen? In stap 2 gaan we in op Hoe zorg je er voor dat de roeier anders/beter gaat roeien. Met andere woorden: stap 1: Wat is er aan de hand bij de roeier? Stap 2: Hoe pak ik dit als coach aan? Wat moet ik de roeier meegeven? Welke oefening is hier op zijn plaats? In deze workshop gaan we de stappen 1 en 2 oefenen aan de hand van korte video opnames van skiffeurs.

Roeiblessures

In deze workshop laten we een aantal roeiblessures de revue passeren. Wat kan de oorzaak van de blessure zijn? Hoe voorkom je de blessure (roeitechniek, afstelling, training)? en Hoe kom je weer van de blessure af?

De Nederlandse roeihaal

Het ziet er zo gemakkelijk uit dat roeien. We weten echter allemaal dat het maken van ‘de perfecte haal’ geen sinecure is. Hoe laat je een roeier nu een goede haal maken? Wanneer kan een roeier een goede haal maken? Het haalbeeld bestaat uit vele onderdelen, wat is nu het allerbelangrijkste? Iedere roeier heeft een beeld van de “Ideale roeihaal” in zijn hoofd, maar heeft iedereen wel hetzelfde haalbeeld in zijn hoofd? Is het eigenlijk wel belangrijk om allemaal dezelfde roeihaal na te streven? Goed leren roeien begint met een goed haalbeeld in je hoofd. Het is verhelderend om gezamenlijk na te denken over het haalbeeld. Tijdens deze workshop komen vragen en overwegingen aan de orde over de ideale haal: “De Nederlandse roeihaal”. 

Jouw boot loopt

Zonder moeite harder varen kan met een betere afstelling en een beter ritme. Als we op de fiets zitten vinden we het logisch om te schakelen naar de juiste versnelling. Daarmee fietsen we een stuk gemakkelijker of sneller. In deze workshop leer je hoe we in de roeiboot kunnen schakelen naar een ander verzet. Dit kan ook zonder gereedschap en zelfs zonder hulpmiddelen..

Effectief trainen

Kies uitdagende trainingen die passen bij je niveau. Met een goede trainingsbalans blijft roeien leuk en win je van jezelf en tegenstanders. In deze workshop leer je hoe je structuur en variatie brengt in je trainingen. Haal meer resultaat uit dezelfde hoeveelheid trainingsuren. Gevarieerde trainingen geven bovendien meer plezier, ongeacht het niveau van de roeier.

Zoom workshop

Op dit moment zijn er geen cursussen ingepland. Neem contact met ons op als je interesse hebt.