Skip to main content

Stichting Roeicoach

Opleiding tot basiscoach (RCA)

 

De opleiding tot Basiscoach is bedoeld voor diegenen die zichzelf willen verbeteren bij het geven van roei-instructie of het coachen van (wedstrijd)roeiers.

In deze opleiding staat de roeihaal centraal: hoe ziet de moderne roeihaal er uit, hoe leer je roeiers effectief en efficiënt nieuwe roeitechniek aan. Er is ruimte voor gedachenvorming en het delen van ervaring en overwegingen.

Daarnaast wordt aandacht besteed aan moderne hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld de balansplank en video-analyse.

De opleiding wordt meerdere malen per jaar als avond- en weekendopleiding via de open inschrijving op diverse locaties in Nederland aangeboden. Heeft u bij uw vereniging zeven cursisten of meer, dan bestaat de mogelijkheid om deze bij u op de vereniging te organiseren. Tenslotte is het ook mogelijk deze opleiding te volgen door individuele modules te boeken. 

Coach niveau A
             
  Essentie roeihaal   Verbetering roeitechniek   Praktijk coaching I  
             
  Praktijk coaching I   Feedback & didactiek   Praktijk coaching I  
             
  Digitale leeromgeving          
             

De opleiding wordt door de deelnemers erg hoog gewaardeerd. Ze vinden hem leuk, vernieuwend en geven aan dat ze er ook voor hun eigen roeien veel aan hebben.

 

Kenmerken

Een Basiscoach is in staat om roeiers technisch goed te leren roeien, waarbij een gestructureerde aanpak centraal staat. Elke ploeg die regelmatig met elkaar in de boot zit gaat beter varen. Een basiscoach heeft de kennis en hulpmiddelen om een ploeg twee tot drie maal sneller progressie te laten maken.

Deze opleiding heeft de volgende kenmerken:

  • De Nederlandse roeihaal wordt als basis gebruikt, de cursus is in lijn met de KNRB standaard.
  • De deelnemers krijgen een moderne competentiegerichte in plaats van lesgerichte coachaanpak aangeleerd en worden uitgedaagd efficiënt te coachen.
  • Tijdens de opleiding wordt gebruik gemaakt van geanimeerde powerpointplaatjes, video’s en veel afwisseling tussen luisteren, participeren en oefenen.
  • Tussen de bijeenkomsten door wordt huiswerk meegegeven: denk hierbij aan leeswerk, videoanalyse van door de docent aangeboden video’s en praktijkoefeningen.

 

Praktisch

De opleiding bestaat uit een aantal theorie- en praktijksessies. Bij de normale cursus, de theorie op een doordeweekse avond en de praktijk in een weekendmiddag. De intensieve cursus heeft alle bijeenkomsten in het weekend.

Bij de module Verbetering roeitechniek ga je aan de slag met een video van je eigen ploeg. Mocht je in het bezit zijn van een tablet of laptop dan is het zeker handig om deze mee te nemen, zodat je de video tijdens de bijeenkomst kunt bekijken.

Tijdens verschillende theorielessen worden ook korte praktijkopdrachten uitgevoerd, onder andere op de ergometer (zonder inspanning). Praktische kleding is daarom gewenst. Tijdens de twee praktijksessies wordt het geleerde onder begeleiding van ervaren coaches in de praktijk gebracht. Tijdens de praktijkdagen krijgt iedereen gelegenheid om zelf te coachen met ondersteuning van een ervaren coach of docent. Deelnemers zien de praktijkbegeleiding als een van de meest waardevolle elementen van de cursus. Indien zich onvoorziene omstandigheden voordoen waardoor er niet geroeid kan worden, dan wijken we uit naar de ergometer of roeibak. De opleiding bevat twee praktijksessies.

Deelnemers wordt gevraagd huiswerk te maken tussen de bijeenkomsten door. Door thuis en op de vereniging te oefenen met de aangeboden stof, kan het rendement van de cursus aanzienlijk worden verhoogd.

 

Actueel aanbod