Skip to main content

Stichting Roeicoach

Verenigingsworkshops

 

Onze verenigingsworkshops zijn laagdrempelig, beslaan één avond en worden op locatie gegeven. Ze zijn bedoeld om grotere groepen roeiers, instructeurs en coaches op een interactieve manier zich te laten verdiepen in een aantal aspecten die het roeien zo’n interessante sport maakt. Een verenigingsworkshop kan desgewenst worden gevolgd door een praktijkdeel. Op deze wijze wordt vanuit de praktijk gereflecteerd op het betreffende onderwerp.

Ter illustratie zijn hieronder een aantal verenigingsworkshops beschreven.

Motorisch coachen

Wanneer je een roeier vraagd om een stukje te roeien, zonder dat hij door zijn bankje trapt, sorteert dat geen effect. Hoe komt dat eigenlijk? In deze workshop gaan we na waarom het coachen met aanwijzingen zo een beperkt effect heeft. Belangrijke motorische begrippen worden uitgelegd en de workshop sluit af met een stappenplan waarmee de deelnemers zelf kunnen experimenteren met motorisch coachen.

Hoe stel je wat waarom af?

Wanneer stel je wat waarom af? Er is veel in en af te stellen aan een boot. Naast de zaken als voetenboord, dolhoogte en riemen zijn er ook nog zaken als span, hoek voetenboord, handvat riem die aangepast kunnen worden. Natuurlijk wil je niet dat iedereen op je vereniging aan het span gaat sleutelen. Maar het is wel goed je te realiseren hoe de afstelling van de boot je roeien kan beïnvloeden. Als je net herstellende bent van een rugblessure, hoe stel je je riemen dan af? Wat is dan de beste afstelling voor je voetenboord? Moet je dan wel of niet ver door je werk rijden? Waarom krijg ik als ik roei last van mijn nek? Tijdens deze workshop gaan we niet met afstelgereedschap aan de slag. We gaan ontdekken wat de effecten en gevolgen zijn van ingrepen als langere binnenhendel, hogere dol, voetenboord verder van je af, span groter etc.

Wat is de essentie van coachen?

Als je weet wat de essentie van roeien is, als je je realiseert dat niet elke roeier op de zelfde wijze leert, dan is coachen pas meer dan met een toeter met je ploeg mee fietsen. Dan wordt ook instructie geven meer dan met goede bedoelingen op het vlot staan en een skiff vast houden of roeiers in een C4 toespreken. In deze workshop gaan we in twee stappen in op het coachen. In stap 1 maken we de analyse: Wat moet de roeier anders en/of beter doen? In stap 2 gaan we in op Hoe zorg je er voor dat de roeier anders/beter gaat roeien. Met andere woorden: stap 1: Wat is er aan de hand bij de roeier? Stap 2: Hoe pak ik dit als coach aan? Wat moet ik de roeier meegeven? Welke oefening is hier op zijn plaats? In deze workshop gaan we de stappen 1 en 2 oefenen aan de hand van korte video opnames van skiffeurs.

Effectieve video-analyse

Hoe analyseer ik effectief een roeivideo? Hoe betrek ik mijn roeiers op een effectieve wijze bij de analyse van video opnames? Daar sta je dan, je camera vol met opnames, zaaltje vol met roeiers vol verwachting kijkend naar beamer en scherm.... En dan? Bij veel roeiers is het effect van een video-analyse het grootste tussen twee kort op elkaar volgende trainingen. Je hebt dan als coach weinig tijd om de analyse grondig inhoudelijk voor te bereiden. Hoe ga je hier mee om? Hoe zorg je er voor dat de analyse voldoende diepgang heeft zonder te lang te duren? Hoe hou je de spanningsboog vast bij je roeiers tijdens de analyse? Hoe voorkom je dat altijd de zelfde roeiers aan het woord zijn? Hoe ga je om met ‘de minste roeier van de ploeg’? In deze workshop krijg je handvatten aangereikt om de video’s interactief met je roeiers te analyseren op een zodanige manier dat – indien gewenst – iedereen aan het woord komt in de beperkte tijd die vaak maar beschikbaar is.

De Australische haal

Het ziet er zo gemakkelijk uit dat roeien. We weten echter allemaal dat het maken van ‘de perfecte haal’ geen sinecure is. Roeiers die met stopje 1 roeien, begint inmiddels een vertrouwd beeld in Nederland te worden. De Australische haal wint snel aan populariteit. Maar is deze haal wel zo snel? En voor wie dan, voor iedereen? Hoe moet hij dan goed worden uitgevoerd? Om een tipje van de sluier op te lichten: roeien met stopje 1 is geen goede uitvoering van de Australische haal. Hoe dan wel? Je hoort er deze masterclass alles over!

De Nederlandse roeihaal

Iedere roeier heeft een beeld van de “Ideale roeihaal” in zijn hoofd, maar heeft iedereen wel hetzelfde haalbeeld in zijn hoofd? Is het eigenlijk wel belangrijk om allemaal dezelfde roeihaal na te streven? Goed leren roeien begint met een goed haalbeeld in je hoofd. Het is verhelderend om gezamenlijk na te denken over het haalbeeld. Tijdens deze workshop komen vragen en overwegingen aan de orde over de ideale haal: “De Nederlandse roeihaal”. 

Kosten en voorwaarden

Kijk hier voor onze prijsinformatie. Neem voor verdere informatie contact op met Theo van den Broek (zie ook onze contactpagina).